söndag 14 december 2008

Varför pratar Irma konstigt?

På dagis har de lite äldre barnen börjat ställa frågor om varför Irma pratar konstigt, varför hon får gå iväg med Helen (resurs) osv. Därför skrev vi ett brev till alla föräldrar med lite välmenande tips på hur man kan prata om DS. Vi tyckte kanske att vi kunde få skriva dem det på näsan. Sen kom vi på att vi kanske kan få skriva några fler i vår släkt och vänskapskrets det på näsan, så därför lägger vi ut brevet här. Håll till godo!

Hej alla föräldrar!

Hoppas ni har det fint mitt i allt julstök. 

Vi skriver till er med anledning av att flera barn på förskolan börjar ställa frågor om varför Irma inte pratar så bra, varför hon får ha skor på sig inomhus, varför hon får gå i väg ensam med Helen osv. Därför vill vi gärna berätta hur vi och dagispersonalen svarar på dessa frågor, som även dyker upp hemma hos oss, bland våra släktingar, vänner och bekanta.

Först och främst är vi helt öppna med att Irma har Downs Syndrom. Det säger vi när någon frågar, även till barn. Att Irma har Downs Syndrom är inte något som vi är ledsna för och det är heller inte synd om vare sig Irma eller oss för att hon har Downs Syndrom. Det vill vi gärna förmedla, att ha DS är för oss inte något att beklaga. Alla är olika. Så är det bara och det är bra med det. Mångfald berikar.

Nåväl. Att säga att Irma har Downs Syndrom och att mångfald berikar är kanske inte helt glasklart för en 3-, 4- eller 5-åring… Därför försöker vi ge konkreta exempel på vad det innebär att ha Downs Syndrom. Här kommer några exempel: 

  • Många som har Downs Syndrom har speciellt vackra mandelformade ögon. Har barnet kanske lagt märke till det?
  • Om man har Downs Syndrom tar det lite längre tid att lära sig saker. T.ex. att cykla, göra pärlplattor eller att prata. Man behöver träna längre på de sakerna. Då kan det vara bra att ha stadiga skor som gör att man kan hoppa lättare. Då kan det också vara bra att gå iväg med Helen och träna.
  • Om man har Downs Syndrom är man speciellt bra på teckenspråk. Därför använder vi tecken på förskolan och hemma.

På det sättet försöker vi bemöta barnens frågor. Förresten svarar vi även gärna på vuxnas frågor, så om det är något ni undrar över; tveka inte, fråga!

Nu återgår vi till vårt julstök.

Må så gott och ha en riktigt god jul,

Lars och Malin 

 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken fin och varm beskrivning av ds, och vilken god idé att skriva och förklara för dem som kanske inte riktigt vågar fråga.

Ha en fin jul!

Anonym sa...

Tack så mycket och tack detsamma!

/Malin

Nikki sa...

Vilket fint brev ni skrev till föräldrarna. Jag funderade också på det ibland men gjorde det aldrig.

Hoppas ni får en riktigt fin jul!

Marika sa...

Hejsan! Vilken fin blogg ni har! Verkligen mycket bra tips och veckans tecken, vilken bra ide att ha den på bloggen, då kan ju även släkt och vänner lära sig ett och annat tecken! Tycker det där med brevet var en jätte bra ide också, en del föräldrar kan verkligen behöva lite tips i hur de ska bemöta sina barns frågor!
Gott nytt år!
Marika och William, ds.

Anonym sa...

Har inte tittat in här på ett tag och lusläser allt nu istället ;)
Som ni vet har jag "snott" ide´n med brevet till föräldrarna på förskolan.
Och denna ide´n var mkt bra. Ett brev riktat till barnen. Inte alla vuxna som vet hur man ska förklara för sitt barn o då istället inte säger ngt för man är rädd för det ska bli fel.
Super bra.
Tack för alla bra tips!
& tack för vi får ta del av dom!
Kram Maria